ЦИФРОВІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ ЯК ФАКТОР ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - ІВАНОВА, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена дослідженню впливу явища «корупція» в державних органах влади на забезпечення економічної безпеки України. Розглядаються питання цифровізації регіональних господарських систем та значення використання цифрових інструментів у сфері запобігання та подолання корупційних ризиків. У статті проаналізовано підходи до дефініції «корупція», наведено результати оцінки економічного та антикорупційного ефекту від запровадження електронного урядування. Цифровізація регіональних господарських систем, в умовах децентралізації владних повноважень набули вагомого впливу у контексті зазначених процесів попередження та подолання корупційних проявів. Автором обґрунтовано необхідність зміцнювати інституційний базис подолання корупційних ризиків, який передбачає розвиток трьох рівнів: антикорупційне законодавство, антикорупційну інфраструктуру та цифровізацію антикорупційної діяльності. Розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності антикорупційної політики, що ґрунтуються на виявлених чинниках потенційної відмови споживачів публічних послуг від їх цифровізації.
Keywords: корупція; економічна безпека; регіональна господарська система; цифровізація; антикорупційне законодавство; антикорупційна інфраструктура; цифровізація антикорупційної діяльності