КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ПОЛТАВЕЦЬ, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті обґрунтовано концептуальні засади управління земельними ресурсами в аграрному секторі економіки України. Сучасні умови потребують розробки нових концептуальних підходів до реалізації процесів управління земельними ресурсами на основі врахування умов трансформації відносин власності на землю, вимог забезпечення сталого розвитку та сучасних тенденцій посилення ролі органів управління. Встановлено, що управління земельними ресурсами на регіональному та національному рівнях у загальному вигляді можна визначити як розробку та затвердження органами державної влади та місцевого самоврядування системи пільг та обмежень у використанні земель для суб’єктів земельних відносин, а також контроль за над дотриманням нормативних приписів. Основою організації управління використанням земельних ресурсів є державний земельний кадастр. Обґрунтовано положення про застосування державного земельного кадастру як основного інструменту організації управління використанням земельних ресурсів на державному рівні. Розкрито сутність та взаємозв’язок економічної та екологічної складової механізму управління земельними ресурсами в системі управління аграрними підприємствами. Окреслено суперечності в характеристиці управління використанням земельних ресурсів як системи. Доведено, що система управління аграрними підприємствами має поєднувати в собі функції вартісного моніторингу ринку землі, аналізу ефективності землекористування та комплексу заходів щодо реабілітації існуючих земельних ресурсів як елементів механізму сталого землекористування. Окреслено критерії економічного обґрунтування заходів у рамках механізму управління земельними ресурсами в системі управління аграрними підприємствами.
Keywords: земельні ресурси; управління; державне регулювання; земельний кадастр; механізми управління