АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ТЕСТУВАННЯ ЖУРНАЛЬНИХ ПРОВЕДЕНЬ - ЛУБЕНЧЕНКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто процес автоматизації збору аудиторських доказів з метою формування звіту аудитора щодо фінансової звітності. Суттєве викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства може бути пов’язаним із маніпулюванням процесом фінансового звітування шляхом генерування неприпустимих (непередбачених робочим планом рахунків, нормативними вимогами) проведень. Така ситуація може статися протягом звітного періоду або в кінці звітного періоду. Тому, для ідентифікації шахрайських дій персоналу рекомендується провести тест журнальних проведень через виявлення проведень із непов’язаними, незвичайними або рідко застосовуваними рахунками, кореспонденціями, які не відповідають вимогам Інструкції про застосування плану рахунків активів, зобов’язань і капіталу № 291 від 30.11.1999 року зі змінами і доповненнями; проведень, що сформовані працівниками, які зазвичай не роблять певні операції та в незвичайний час; на кінець періоду або зробленим після закриття рахунків, які не мають або практично не мають пояснення чи опису; які містять заокруглені числа або із явно штучно вигаданими кінцевими цифрами – 000 000, 111 111. Тестування журнальних проведень реалізовано із застосування програми Microsoft Excel з пакету Microsoft Office.
Keywords: аудит; автоматизація; програма; фінансова звітність; ризики; шахрайство