ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ БЕЗРИЗИКОВОГО ХЕДЖУВАННЯ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ БІРЖ - КУСТОВ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті проаналізовано теоретичні підходи до поняття «маркет-мейкер». Запропоновано використовувати маркет-мейкерів для забезпечення безперервного потоку ліквідності біржі. Досліджено технологію постачання ф’ючерсу. Виокремлено схеми застосування ф’ючерсних інструментів на елеваторах. Наведені конкретні приклади з даними і відповідними розрахунками з ведення торгівлі одним й тим самим біржовим товаром як на низьколіквідній, так і на високоліквідній біржі. Проаналізовані три варіанти подій та сформульовані висновки про високу ймовірність вірогідності третього варіанта. Розглянуто алгоритми виконання ордерів «трейдер – трейдер» і «трейдер – маркет-мейкер». Доведено, що одним із методів рішення проблеми ризику маркет-мейкера є система Last Look. Визначено, що основними протоколами передачі даних між біржею та її інституціональними учасниками можуть бути Fix і Fast протоколи даних. Виокремлено переваги і недоліки протоколів даних Fix и  Fast. З’ясовано, що протокол Fast активно впроваджується на торгових площадках, але продовжує  поступатися  за популярністю «класичному» Fix.
Keywords: безризивове хеджування; біржа; біржові інструменти; елеватор; ліквідність; маркет-мейкер; ф’ючерс