ІНТЕГРАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТА УПРАВЛІНСЬКИХ ПРОЦЕСІВ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ СУЧАСНОГО ПІДПРИЄМСТВА - ЧОРНА, Л.; КОВАЛЕНКО, О.; ГОНЧАР, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття містить результати досліджень щодо проблем інтеграції інформаційних та управлінських процесів в системі менеджменту сучасного підприємства. Розглянуті питання створення та запровадження інформаційних систем в управлінні підприємством. Досліджуються такі варіанти: формування єдиної інформаційної системи управління відповідно до визначених управлінських та інформаційних потоків; автоматизація та цифровізація системи управління; інтеграція наявних інформаційних систем відповідно до управлінських процесів. Роль інформаційного чинника в управлінських процесах є актуальною. Величезний обсяг інформації, потреби в її фільтрації та обробці визначає розвиток раціональних методів управління з використанням інтегрованих інформаційних систем. Такі системи  передбачають можливість цифровізації управління підприємством. Різноманітні теоретичні та практичні дослідження таких напрямів як оцифровування даних, цифровізація управління, автоматизація управлінських процесів свідчать про те, що сучасні інформаційні технології дозволяють створювати єдине інформаційне середовище управління. Така інтегрована система працює як єдиний організм відповідно до тригерів та подій управління і може бути використана як для підприємства в цілому, так і для окремих його підрозділів та напрямів діяльності.  Створення такого інформаційного середовища є актуальним для підприємств різних галузей. Актуальність питань ефективності такої інтеграції також підтверджується цілою низкою розробок різноманітних інформаційних систем та платформ, а також потребою менеджерів в спеціальних інформаційних модулях для ефективного прийняття рішення.Мета досліджень – виявити проблеми інтеграції інформаційної та управлінської системи на підприємстві та сформувати рекомендації щодо запровадження сучасних інформаційних технологій в управлінні підприємством.Інформаційні потоки в системі управління можуть бути розподілені за видом інформації, яка класифікується за різними ознаками – первинна, систематизована, оброблена для прийняття управлінського рішення, звітна, внутрішня та зовнішня, достовірна та вірогідна. Первинні захищені дані підприємства повинні зберігатись в інформаційній системі для можливості їх  багаторазового використання. Інтеграція інформаційної та управлінської систем передбачає системний підхід (теорії систем, відкритих та інформаційних систем) та використання таких відомих економічних теорій як теорія обмежень, інформаційного суспільства, економіки знань тощо. На практиці можливі варіанти створення системи управління підприємством за процесами та алгоритмами, що закладені в інформаційній системі. І навпаки, інформаційна система може бути створена відповідно до системи управління або адаптована на основі популярних цифрових платформ. В будь-якому випадку, зміни в системі управління та адаптація інформаційного середовища, навчання персоналу є обов’язковими етапами інтеграції двох систем. Основні етапи інтеграції - це аналіз управлінських та інформаційних процесів та виявлення рівня їх відповідності; визначення вхідних та вихідних потоків інформації, алгоритмів та результатів їх обробки; визначення рівня зрілості управлінських та інформаційних технологій; аналіз бізнес-процесів та інформаційних потоків; змін в управлінських процесах відповідно до сучасних інформаційних технологій; реалізація змін разом з навчанням персоналу та контролем цифрових компетенцій відповідно до внесених змін. Запропонована модель інтеграції передбачає збір даних щодо фактичних управлінських процесів, комунікацій та використання інформаційних технологій в управлінні, їх оцінювання за рівнем зрілості та невідповідності; визначення проблем та цілей інтеграції та оновлення управлінської та інформаційної системи з врахуванням зменшення ризиків, навчання персоналу, створення лояльного відношення до внесених змін відповідно до визначених цілей розвитку підприємства.Єдиний інформаційний управлінський простір підприємства дозволяє оптимізувати управлінські та інформаційні потоки за умови  високого рівня бізнес-аналітики на всіх рівнях управління – від топ-менеджменту до окремого виконавця.  Результати аналітики можуть бути використані для оптимізації інформаційних та управлінських потоків або запровадження проєктів реструктуризації підприємства.
Keywords: управління підприємством; менеджмент; бізнес-процеси; інформаційні потоки