КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТОКОМ РЕГІОНІВ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - БАБАЄВ, В.; СУХОНОС, М.; ДИМЧЕНКО, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Реформи реструктуризації системи управління національним та регіональним розвитком поєднують такі складові, як: перехід національної та регіональної політики на новий системний рівень укрупнення територіальних одиниць; децентралізація влади; формування нової моделі місцевого самоврядування; зміни адміністративно-територіального устрою. Комплекс перерахованих складових досліджуваного процесу реформування протікає в часі разом і у взаємодіях між суб'єктами влади, створюючи водночас надзвичайно складну ситуацію для розуміння та здійснення дій. Ця система також є складною та багатопрофільною. Він має використовувати: правові норми; інституційні норми; економічні характеристики та показники; організаційно-управлінські моделі, механізми та технології та багато іншого. Таким чином, виникає потреба в обґрунтованому розв’язанні розробки та прийняття нового теоретико-методологічного підходу до вирішення цієї проблеми.Тому, якщо влада зараз діє в умовах розвитку ринку та ринкових відносин, вона повинна змінити методи своєї діяльності. Порівняльний аналіз ринкових і державних макрорегуляторів дозволяє зробити висновок, що краще не змінювати одного регулятора на інший, а перейти до змішаного типу управління, в якому повинні органічно поєднуватися переваги двох існуючих економічних механізмів. При цьому влада зі своїм адміністративним апаратом виконує різноманітні функції, трансформуючи норми і практику.
Keywords: інноваційний розвиток; національний розвиток; регіональний розвиток; регіон