НОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЛІСОВОЇ І ДЕРЕВООБРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ ЗА ВЕКТОРОМ СТАБІЛЬНОГО РОЗВИТКУ - КУЛІНІЧ, Т.; ГИЧКА, В.-О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розкрито проблему забезпечення стабільного розвитку і підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств лісової і деревообробної галузі, ґрунтуючись на дотриманні концепції соціальної відповідальності бізнесу і використанні різнопланових новацій. Досліджено рівень доходності, темпи розвитку, інноваційність різних сегментів вітчизняної лісової і деревообробної галузі у динаміці за 2014-2021 рр. Виділено перелік основних виробничо-технологічних, інноваційних і фінансово-економічних проблем, які супроводжують діяльність підприємств галузі, залежно від базового спрямування їх розвитку. Проаналізовано закордонний досвід підприємств – новаторів з даної сфери діяльності.Оцінено можливості застосування технологічних та організаційних новацій для вітчизняних підприємств, якщо головною ідеєю розвитку визнається соціально відповідальний вибір. Виділено логічні ланцюгові взаємозв’язки між цілями і можливостями розвитку представників лісової і деревообробної галузі та лісовим господарством країни, якщо ключовим є економне, бережливе і відповідальне ставлення до лісового ресурсу, який визначає суспільно-екологічні потреби людства. Розглянуті варіанти інноваційних стратегічних рішень у розвитку підприємств лісової і деревообробної галузі з урахуванням цих потреб. Виділено та оцінено  фактори, які сприяють і які гальмують реалізацію інноваційної діяльності підприємств названих галузей за умови вибору вектору стабільного розвитку.У статті розглянуто сукупність пропозицій щодо змін, які бажано реалізувати на підприємствах лісової і деревообробної галузі в разі слідування ними вектору стабільного розвитку. Пропоновані інноваційні рішення згруповані залежно від стадій і етапів обробки деревини і випуску готового продукту. Особливу увагу приділено зменшенню витратомісткості виробництв, підвищенню ресурсозбереження та енергоефективності. Додатково намічено комплексні варіанти подолання фінансово-економічних і організаційних проблем у діяльності підприємств лісової і деревообробної галузі.
Keywords: лісова галузь; деревообробка галузь; ресурсозбереження; економія; ефективність; інновації; управління; вектор стабільного розвитку