ПЕРЕДУМОВИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОЇ ЛОГІСТИКИ - РЕЗНІК, Н.; МАЛУКАЛО, О.; СМІГУНОВА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена дослідженню розвитку міжнародної логістики та визначенню її сучасних тенденцій. На основі проведеного дослідження було зроблено висновки щодо еволюції міжнародної логістики, як ці етапи вплинули на сучасний стан даної сфери та тенденції її розвитку.Мета дослідження. Дослідити історичну базу міжнародної логістики, її вплив на сьогодення та сучасні тенденції даної логістичної галузі.Актуальність дослідження. Ще з часів древніх греків та римлян, навіть Єгипетської держави, міжнародна торгівля посідала особливе місце в економіці тих народів. В обмін на товар або гроші, окрема людина могла отримати певний необхідний товар, який вона була не в змозі дістати в межах країни власної. Те ж саме стосувалося й держав: далеко не у всіх була можливість вирощувати виноград, отримувати олію, і тому доводилося торгуватись з іншими державами. Дані торгівельні операції здійснювались різними шляхами: були каравани з купцями, човни, окремі люди – все це було ранніми проявами міжнародної логістики. На той момент, варіативність, швидкість та системність даної галузі ще були на своєму початковому рівні. Але вже тоді було зрозуміло, що дана сфера буде однією з найважливіших у розвитку міжнародних відносин.З появою танкерів, поїздів, вертольотів, навіть літаків міжнародна логістика почала розвиватися в геометричній прогресії: адже тепер більшість проблем, пов’язаних зі швидкістю та зручністю перевезення між країнами та навіть континентами просто зникли. Окрім розвитку транспортної галузі на розвиток міжнародної логістики вплинула така річ, як індустріалізація та її подальший розвиток у пост-індустріальний період: з’явилося багато фабрик, заводів, підприємств, зокрема і державних, яким необхідні були ресурси, і далеко не завжди ці ресурси можна було знайти у себе в країні, або ж це просто було економічно менш вигідно, аніж брати ті ж ресурси з-за кордону. В подальшому дане укріплення міжнародних зв’язків та міжнародна спеціалізація сприяли появі такого явища, як глобалізація, яка і є локомотивом сьогоденної міжнародної логістики.Важливість знання історії даної галузі полягає не тільки в її значущості в даний період часу, але й також у тому, що вивчення минулого дозволяє нам уникнути помилок, які були допущені дотепер, й обрати оптимальну логістичну стратегію.
Keywords: міжнародна логістика; торгівля; економіка; глобалізація; транспорт