ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ СТРУКТУРИ ТА ФУНКЦІЙ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ В ОРГАНАХ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ - ЄРМОЛЕНКО, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Упровадження систем електронного документообігу в місцевих органах самоврядування надає можливість покращити прийняття управлінських рішень, пришвидшити взаємостосунки між органами влади, здійснити оброблення інформації більш якісним та швидким. На жаль, зараз існує досить багато завдань та перешкод на шляху до ефективного користування системою електронного документообігу в країні, котрі пов'язані, перш  за все, із відсутністю дієвого механізму його упровадження, дотриманням принципів сполучності, налаштуванням системи електронної взаємодії поміж владними органами і місцевими органами самоврядування, відповідністю технологічної та технічної баз сьогоднішнім потребам.Метою статті є надання рекомендацій щодо шляхів оптимізації структури та функцій управління інформаційними технологіями в органах публічної влади.У зв’язку з тим, що інформаційно-аналітична практика є вкрай важливим елементом здійснення будь-якої функції державного менеджменту, то в структурному значенні механізм інформаційно-аналітичного забезпечення державного менеджменту необхідно відобразити за головними функціями з числа тих, котрі слідують із сутності управлінської роботи. З огляду на діяльність щодо їх реалізації, слід згуртувати разом функції з координації та організації й функції контролю та аналізу, функцію регулювання щодо її сутності необхідно відтворити у виді зворотного зв’язку. Визначено основні причини, які викликають недоліки інформатизації. Питання розроблення, упровадження та осучаснення інформаційних систем, котре стосується необхідності запровадження технічних умов для деяких процесів можна буде вважати вирішеним, якщо інформація, котра з'являється у інформаційній системі, буде правдивою, сучасною та базуватиметься на системі згрупованих показників здобутку головної цілі. Модернізація інформаційно-аналітичного забезпечення має здійснюватися у напрямку головних пріоритетів модернізації державного та управлінського механізму в цілому.Для рішення поставленого завдання у роботі надані концептуальні положення механізму інформаційно-аналітичного забезпечення державного управління. Їх виконання зможе забезпечити сукупність методології побудування інформаційних систем, більш глибоко користуватися можливостями інформатизації у встановленні релевантності наслідків інформаційно-аналітичної роботи вимогам споживачів (державних службовців в різних владних органах, зовнішніх споживачів, приміром, населення та бізнесу) і зменшити витрати за рахунок автоматизації оброблення інформації, яка в сумі уособлює собою методологічне підґрунтя механізму виконання Концепції розвитку електронного урядування і Національної програми інформатизації в фрагменті інформаційно-аналітичного забезпечення державного управління.Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні сприятливих умов розвитку наступного етапу впровадження електронного урядування – діджиталізації органів влади та всієї економіки України.
Keywords: інформація; інформаційно-аналітичне забезпечення; електронний документообіг; цифрова трансформація; публічна влада