ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ, ЯК ОДИН З ПРІОРИТЕТІВ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ: АНАЛІЗ СТАНУ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ФІНАНСУВАННЯ - ГАРБУЗЮК, В.; РУДНІЧЕНКО, М.; ОЛЕНКЕВИЧ, С. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті досліджено особливості функціонування і фінансування системи охорони здоров’я України. Проведено аналіз динаміки змін у системі фінансуванні охорони здоров’я у 2015-2020 роках. Визначено основні пріоритети консолідованих видатків державного бюджету протягом 2018-2019 років. Визначено, що глобальні карантинні обмеження, які пов’язані з протидією розповсюдженню коронавірусної інфекції COVID-19 суттєво змінили підходи до фінансування системи охорони здоров’я у більшості розвинених країн світу. При цьому навіть екстраординарні заходи не дозволили ефективно подолати наслідки пандемії та її негативний вплив на соціально-економічний розвиток держав. Така ситуація стала вагомим викликом не лише для системи національної безпеки кожної конкретної країни, а й висвітлила суттєві проблеми неефективного розподілу ресурсів державних бюджетів. Трансформації системи охорони здоров’я України та зміни необхідні, однак можемо констатувати факт того, що державні видатки на охорону здоров’я у 2018-2020 роках набагато повільніше, ніж економіка. Така ситуація є загрозливою не лише для системи охорони здоров’я України, вона є проблематичною для економіки країни і для кожного її громадянина. Пандемія показала, що розвиток соціально-економічних процесів суттєво залежить від стану здоров’я працюючих, оскільки і виробництво і споживання призупиняється в умовах загальносвітової загрози пандемії. Втрати економічних систем розрахувати належним чином практично неможливо, однак більшість фахівців погоджуються з катастрофічними наслідками для економіки в цілому. Увага інституційних структур до системи охорони здоров’я і належне її функціонування, є запорукою розвитку кожної сучасної країни.
Keywords: стратегічна адаптація; система менеджменту; туристичні підприємства; трансформаційні процеси; зовнішнє середовище