ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНОГО ТА СОЦІАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - ВАСИЛЬЦІВ, Т.; МУЛЬСКА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті наведено результати розробки авторського методичного підходу до оцінювання детермінант екологічного та соціального середовища якості життя населення регіону. Сформовано систему індикаторів оцінювання середовища якості життя населення. У межах соціальної складової індикатори представлено групами: зайнятість, доходи, умови проживання; соціальне забезпечення; соціальна напруга; забезпеченість соціальною інфраструктурою. У межах екологічної складової індикатори представлені групами: наявність водних ресурсів; забрудненість територій, якість атмосферного повітря; інвестиційне забезпечення природокористування; забезпеченість земельним фондом. Визначено коефіцієнти вагомості індикаторів (зі застосуванням темпоральних вагових коефіцієнтів та теорії еластичності). Побудовано інтегральні коефіцієнти соціального та екологічного середовища якості життя в Україні та її Карпатському регіоні.
Keywords: якість життя; екологічні й соціальні детермінанти; оцінювання середовища; регіональний розвиток; сталий розвиток