ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАШИНОБУДУВАННЯ В УМОВАХ ЗМІН - CАКУН, Л.; ВЄДЄНІНА, Ю.; CУХОМЛИН, Л.; ЦИМБАЛ, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена побудові структурних елементів антикризової стратегії на машинобудівних підприємствах в умовах змін, як зовнішніх, так і внутрішніх, і покликана зберегти стабільне становище на таких підприємствах шляхом вдалого впровадження ідей, зазначених у ній. Було проведено комплексне дослідження поняття економічна криза, розмежовано її види та надано ознаки, за якими можна визначити її початок на підприємстві. Окреслено було також і стан машинобудівного комплексу в Україні, окреслено основні проблеми та визначено необхідність та актуальність досліджуваної тематики в реаліях сьогодення. Наразі спостерігається збільшення кризових явищ у середньому та великому секторі машинобудівного комплексу, що відображається у різкому збільшенні загального збитку від їх діяльності у 2020 році. Цей фактор стимулює керівництво машинобудівних підприємств на виважені та компромісні рішення в умовах зовнішніх та внутрішніх змін по уникненню або подоланню кризи на власних підприємствах та збереженні їх економічного становища у врівноваженому стані. Запропоновано стратегічні рішення по виведенню з кризи або профілактичній роботі над попередженням кризових явищ на вітчизняних машинобудівних підприємствах.
Keywords: машинобудування; підприємство; менеджмент; стратегія; в умовах змін; криза