ЗАГРОЗИ ТИСКУ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ESG-КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - ТКАЧЕНКО, А.; КОЛЕСНИК, Е. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті констатовано, що за умов утворення сталевого профіциту, збільшення конкурентного напруження та формування специфічних форм конкурентної боротьби з кожним днем стає все складніше. Наголошено, що перебування у стані невизначеності, турбулентності та біфуркації вимагає від металургійних підприємств України посилення уваги до виявлення та нейтралізації можливих загроз, небезпек та ризиків, здатних негативним чином вплинути на їх конкурентоспроможність. Обгрунтовано, що вирішити означені питання можливо лише за чіткого розуміння вразливості конкурентоспроможності - здатності металургійних підприємств адаптуватись у мінливому просторі існуючих загроз. Констатовано, що більшість методик  з оцінювання вразливості конкурентоспроможності підприємств переважно носять фрагментарний характер. Підкреслено, що формування чіткого уявлення щодо вразливості ESG-конкурентоспроможності підприємств, можливе лише за умови формування портфоліо вразливості – деталізованого опису основних загроз та ризиків ESG-конкурентоспроможності підприємств. Доведено необхідність в умовах трансформації до низьковуглецевої економіки розширення усталеної площини загроз металургійним підприємствам шляхом доповнення її групою загроз тиску декарбонізації. Визначено перелік загроз тиску декарбонізації та коротко проаналізовано їх вплив на ESG-конкурентоспроможність металургійних підприємств України. Керуючись результатами експертного оцінювання та шкалою оцінювання інтенсивності загроз тиску декарбонізації (побудованої за методикою Е. Харрінгтона), здійснено оцінку вразливості ESG-конкурентоспроможності металургійних гігантів Групи Метінвест (Україна) та  АрселорМіттал Кривий Ріг (Україна). Встановлено, що загрози тиску декарбонізації мають більш вразливий вплив на АрселорМіттал Кривий Ріг, оскільки практично є некерованими. Обгрунтовано, що розширення переліку загроз вразливості ESG-конкурентоспроможності підприємств в умовах трансформації до низьковуглецевої економіки сприятиме поліпшенню адаптованості підприємств у мінливому середовищі та їх швидкому реагуванню на виникаючі  ризики та загрози.
Keywords: декарбонізація; загрози тиску декарбонізації; вразливість ESG-конкурентоспроможності підприємств; оцінювання загроз