СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК НЕВІД’ЄМНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ В УМОВАХ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ТОРГІВЛІ - МАЗЯРКО, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті узагальнено прояви соціальної відповідальності суб’єктів господарської діяльності та найманих працівників у торгівлі як інструменту державної політики реалізації соціального діалогу в умовах соціалізації. Обґрунтовано необхідність соціалізації в торгівлі, вплив психологічних факторів та задоволеність потреб працівників на формування інституціональної системи соціальної відповідальності. Визначено поняття соціального діалогу та соціальної відповідальності в торгівлі, а також що результатом соціального діалогу його суб’єктів, якими є держава, профспілки та роботодавці, є збалансоване досягнення цілей персоналу, керівництва, держави зокрема щодо соціальної відповідальності. Конкретизовано взаємозв’язок понять соціального діалогу та соціальної відповідальності в торгівлі. Запропоновано для посилення трудової мотивації та соціальної захищеності працівників через колективно-договірне регулювання використання такого інституційного інструменту як «соціальний пакет». Розроблено дієвий механізм реалізації соціального діалогу у формі колективно-договірного регулювання.
Keywords: соціальна відповідальність; соціальний діалог; соціалізація; державне регулювання; державна політика; торгівля