КОНЦЕПЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ЗАГРОЗ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ - ГАРАФОНОВА, О.; ПОЛІЩУК, Л.; ДИХНИЧ, Л.; ЯЩЕНКО, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті акцентовано на актуальності ідентифікації та типології сучасних ризиків і загроз економічної безпеки України. У відповідності до характеру сучасних ризиків і загроз їх класифіковано як гібридні. Гібридний характер сучасних загроз економічної безпеки України обумовлює необхідність застосування нових підходів до формування та реалізації державної політики забезпечення економічної безпеки національної економіки України. За таких умов генеральною метою державної політики має стати удосконалення системи економічної безпеки України, забезпечення вищого рівня її резистентності до впливу гібридних ризиків і загроз, чинників та умов глобалізації і світового порядку. Визначено елементи державної політики забезпечення економічної безпеки України, а саме – вихідні умови, мету державної політики, цілі та принципи політики, напрями формування системи протидії загрозам безпеки, фінансово-ресурсне та організаційно-управлінське забезпечення.
Keywords: інституційне забезпечення; економічна безпека держави; державна політика; концепційні положення; ризики та загрози