РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ НА ЗАСАДАХ ПРОЗОРОСТІ ТА РЕФОРМУВАННЯ - ОЛЕЙНІКОВА, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Досліджено різноманітність інструментів, що застосовуються у світовій практиці щодо покращення дотримання вимог податкового законодавства та зазначено їх поділ на категорії. Обґрунтовано доцільність використання механізмів забезпечення прозорості системи оподаткування, поряд із заходами, спрямованими на забезпечення прозорості платників податків перед податковими органами, на національному рівні, а також механізмів, що гарантують підзвітність та прозорість самих податкових органів перед урядом, парламентом та платниками. Запропоновано, враховуючи зарубіжний досвід, крім кількісних показників результативності сплати податків, використовувати додаткові показники, котрі характеризують роботу податкових органів, беручи до уваги економічність, ефективність, результативність роботи, що поглибить рівень оцінювання результативності податкової системи.
Keywords: результативність; прозорість; оподаткування; адміністрування; податки; податкова система; податкові органи; платники податків