ПЕРЕВАГИ, НЕДОЛІКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВІДРЯДНОЇ ФОРМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УМОВАХ ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА - НЕСТЕРОВА, С.; СУРМАЙ, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглядаються умови доцільності застосування відрядної форми оплати праці в умовах сучасного виробництва. Зазначається необхідність забезпечення мотиваційної та стимулюючої функції системи оплати праці, оскільки саме від її вибору залежить як ефективність бізнесу, так і вмотивованість працівників. Активне застосування відрядної форми оплати праці на виробничих підприємствах пояснюється її доведеними перевагами, головною з яких є взаємозв’язок між виробітком та оплатою, що стимулює до підвищення продуктивності праці як окремого працівника, так і виробничої системи в цілому. Перспективним у застосуванні відрядної форми оплати праці є її гнучкість, здатність трансформуватись залежно від специфіки виробництва, умов організації праці. Акцентується, що попри переваги, застосування відрядної оплати праці має певні обмеження та ризики. Так, вона не повною мірою враховує якісні параметри виробленої продукції, може йти у розріз з вимогою синхронності виробничого процесу, дотриманням норм матеріаломісткості тощо. Наголошується, що при виборі форм та систем оплати праці слід чітко розуміти, що розробка ефективної системи грошової мотивації працівників на підприємстві надзвичайно специфічна і залежить від багатьох факторів, навіть в межах виробничих підприємств.
Keywords: оплата праці; відрядна оплата праці; грошове стимулювання працівників