УЗАГАЛЬНЕНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДІВ СТРАТЕГІЙ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ - КАРПЕНКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Визначено, що інтернет-трейдинг пов’язаний зі значним ступенем ризику, зменшити який є можливість завдяки ґрунтовному і системному підходу до вибору стратегій біржової торгівлі. Стратегія (система) біржової торгівлі – це особисті правила торгівлі, які враховують ситуацію на ринку, знання й розуміння трейдера цієї ситуації, а також побажання трейдера щодо прибутковості торгівлі із врахуванням ризиків. Розглянуто торговельні системи, що ґрунтуються на основі технічного аналізу біржових графіків: трендову (будується на передбаченні того, що ціна буде зростати або спадати згідно тенденції, яка склалась на ринку), флетову (передбачає, що ціни змінюються в межах коридору, що має чітко окреслені границі, що підкріплені рівнями супротиву або підтримки), контртрендову (передбачає визначення точки розвороту трендового руху ціни), торгівлю за форекс-паттернами (передбачає визначення фігур графічного аналізу біржових графіків, в результаті чого, згідно напрацьованої статистики, з’являється можливість з високою ймовірністю передбачити рух ціни), хвильового аналізу (передбачає, що поведінка ринку залежить від психології учасників, що виражається в імпульсивності поведінки), пробиття волатильності (передбачає, що суттєвою є подія фактичного виходу ціни із встановленого каналу, що створює можливості для розвитку тенденції), сесійну торгівлю (передбачає роботу на ринку в межах конкретної торговельної сесії), торгівлю за рівнями Фібоначчі (передбачає, що ціна повинна створювати корекції від тренду, відбиваючись від спеціальних рівнів, які побудовані на основі числової послідовності Фібоначчі), скальпінгову (передбачає торгівлю в межах дуже короткої торговельної сесії й характеризується невеликими рівнями тейк профітів) та універсальні (передбачають різноманітне поєднання перерахованих систем в залежності від вподобань і досвіду трейдера). Зроблено висновок, що прибутковими можуть бути усі види торговельних систем, але в першу чергу все залежить від знань і умінь особи, яка здійснює торговельні операції.
Keywords: торгівля (трейдинг); стратегія; біржова торгівля; інтернет-трейдинг; тредер; стратегія (система) біржової торгівлі