СТРУКТУРНО-ДИНАМІЧНИЙ АНАЛІЗ ВНУТРІШНЬОГО СПОЖИВЧОГО РИНКУ У КОНТЕКСТІ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - КЛЕПАНЧУК, О.; ІЛЬЧИШИН, С.; ДАЛИК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Статтю присвячено багатофакторному структурно-динамічному аналізу розвитку споживчого ринку України як системи, сегментованої на ринки продовольчих та непродовольчих товарів і споживчих послуг, які тісно взаємодіють для задоволення потреб громадян в споживанні. Виявлено стабільне зростання аналізованих сегментів, попри незначне зниження обсягу реалізації послуг у 2020 р. через запроваджені Урядом карантинні обмеження для окремих видів господарської діяльності. Проаналізовано зміни товарної структури споживчого ринку. З’ясовано, що найбільша частка витрат домогосподарств концентрувалась на ринку продовольчих товарів, де спостерігалось випереджальне у порівнянні з платоспроможним попитом зростання споживчих цін. Виявлено, що середньомісячні сукупні витрати домогосподарств на споживчому ринку скоротились, передусім на непродовольчі товари і послуги. Факторний аналіз засвідчив суттєвий спільний вплив зростання ринків продовольчих і непродовольчих товарів та послуг на позитивну динаміку ВВП, що дозволяє переосмислити роль внутрішнього споживчого ринку в якості концепту цілісної системи соціально-економічних відносин, що доповнює усталену локацію взаємодії виробників та споживачів інституційною складовою. Подальші дослідження рекомендовано спрямувати у напрямку надзвичайно важливого аспекту цілепокладання інституційного регулювання розвитку внутрішнього споживчого ринку, а саме задоволення потреб споживачів, які виступають кінцевою ланкою ринкових відносин.
Keywords: ринок продовольчих товарів; ринок непродовольчих товарів; ринок послуг; домогосподарства; товарна структура; факторний аналіз