ВПЛИВ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ НА ГЛОБАЛЬНУ ПРОФЕСІЙНУ ТРАНСФОРМАЦІЮ РОБОЧОЇ СИЛИ - РУМЯНЦЕВ, А.; КОВБИЧ, Т. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглядаються основні напрями впливу діджиталізації на глобальну професійну трансформацію робочої сили. Основна увага приділена структурним проблемам зайнятості, реформування ринку праці та його сегментації, наслідкам впровадження автоматичних телефонних систем, комп’ютерної автоматизації виробництва, процесам взаємодії віртуальних працівників, розширення електронних робочих місць, гендерним тенденціям в умовах діджиталізації робочої сили та інструментами електронної роботи. Розглянуті та запропоновані дії щодо усунення нелегальної міграції та зменшення частки неформальної економіки. У процесі глобальної професійної трансформації робочої сили змінюється система цінностей, матеріальні речі йдуть на зміну нематеріальним. Інформатизація та інтелектуалізація економіки і суспільного життя стає основним драйвером, що  потребує високоосвічених, висококваліфікованих працівників, а також сприятливих шляхів щодо створення сприятливих умов для оптимального функціонування єдиного ринку праці. Адже трансформація ринку праці в світі залежить від впливу широкого переліку факторів та характеризується рядом особливостей. Зміна попиту на робочу силу визначається структурними змінами в національних економіках, розвиток яких значною мірою обумовлений поглибленням глобалізаційних процесів. Трансформаційні процеси на міжнародному ринку праці та зміни в структурі зайнятості робочої сили залишаються мало дослідженими, тому і є доволі актуальним питанням на сьогоднішній день.
Keywords: робоча сила; глобалізація; світовий ринок робочої сили; діджиталізація; глобальна цифрова економіка; цифрові технології; трансформація робочої сили