ОЦІНКА ЕЛЕМЕНТІВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ У ПОРІВНЯННІ З ДЕЯКИМИ КРАЇНАМИ ЄС - КОШОВА, Б. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто конкурентоспроможність елементів туристичної інфраструктури України у порівнянні з  декотрими країнами Європейського Союзу, котрі є лідерами за туристичними доходами та потоками у аналізованому регіоні. Також здійснено аналіз динаміки розвитку туристичної сфери у сусідній Польщі, котра у 90-х роках перебувала у подібних до вітчизняних стартових передумовах. Проведене дослідження дало змогу наочно відобразити причини низького попиту на національний туристичний продукт. Адже відставання у якісному наданні готельних та ресторанних послуг не є основними причинами низького інтересу до вітчизняного туристичного ринку. Морально та фізично застаріла  матеріально-технічна база соціальної, інформаційної, фінансової, транспортної та інших видів інфраструктури робить Україну менш привабливою в очах вітчизняного туриста. А низький рівень знань іноземних мов, недотримання законодавчо-правових норм та правил  на загальнодержавному рівні робить нашу країну взагалі непривабливою для вимогливого іноземного туриста. Сучасний турист, маючи змогу в умовах сьогодення обирати напрями та якість відпочинку, не захоче мандрувати у регіон із багатьма невідомими, де не гарантуватимуть йому спокій, комфорт перебування та безпеку. Саме тому так важливо на підставі аналізу рівня розвитку деяких елементів туристичної інфраструктури  у розвинених країнах ЄС (Німеччині та Нідерландах) вказати, які наслідки може мати докорінна її перебудова для забезпечення економічного зростання  на загальнодержавному рівні, де для прикладу було обрано сусідню Польщу.   Україна, володіючи багатими природними та рекреаційними ресурсами, по праву може увійти у світові лідери зеленого, сільського, оздоровчого, активного, пізнавального туризму, а різноманітність ландшафтів у поєднанні з помірним кліматом робить її краєвиди особливо привабливими для туристів з сильно урбанізованих територій, котрі з кожним роком зростають все більше.
Keywords: туризм; туристичні потоки; інфраструктура; Німеччина; Нідерланди; Польща; Україна; аналіз ключових показників