ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ В ЮВЕЛІРНІЙ ГАЛУЗІ - КОБЕЦЬ, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Спосіб залишитися на ринку та збільшити результати продажів – використовувати потенціал сучасних маркетингових стратегій. У статті розглянуто сутність поняття маркетингової стратегії як елемента конкурентної боротьби на ювелірному ринку. Протягом останніх років власники ювелірних підприємств значно збільшили кількість своїх франчайзингових магазинів, з'явилися нові бренди. Відбулися якісні зміни на роздрібному ювелірному ринку, що в свою чергу вплинуло на маркетингові стратегії як ювелірних гігантів, так і малих виробників. Проаналізовано виклики, які постали перед ювелірною промисловістю внаслідок пандемії COVID-19 і зміни в маркетинговій стратегії, які в результаті цього відбулись. Гравці в ювелірній галузі не можуть просто вести справи як завжди і розраховувати на зростання прибутку; вони повинні бути пильними і реагувати на важливі тенденції та події, інакше вони ризикують залишитися позаду більш гнучких конкурентів. Проаналізовано маркетингові стратегії. Акцент і складність у просуванні зміщуються з традиційних каналів на нові – переважно Інтернет та його рекламні можливості. Особливу увагу приділено стратегії 4С, яка на думку автора найбільше підходить для ювелірної промисловості. У ювелірній галузі думка клієнта є найважливішою. Найчастіше ювелірні вироби купує індивідуальний клієнт, і його рішення залежить переважно від елементів, що становлять весь маркетинг 4С. Досліджено особливості поведінки покупця при виборі ювелірних виробів: які потреби задовольняє покупець, коли шукає прикраси; що найчастіше потрібно клієнту при виборі прикрас; зручність покупки. Розглянуто бренди національного та світового рівня, особливість їх позиціонування на ювелірному ринку. З’ясовано, що у минулому основне зростання брендових ювелірних виробів відбувалося за рахунок розширення відомих ювелірних брендів та появи нових учасників. Майбутнє зростання брендових ювелірних виробів, ймовірно, виходитиме від гравців, що не належать до ювелірних виробників, а працюють у суміжних категоріях, таких як елітний одяг або вироби зі шкіри.
Keywords: маркетингові стратегії; підприємства ювелірної галузі; 4C Marketing; ювелірні бренди; поведінка покупця