СТИМУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ ЗАДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЇЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - ЧЕРЕП, О.; ЧЕХОВСЬКА, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Актуальною проблемою, що постає перед Україною є обґрунтування необхідності стимулювання інвестиційних процесів для підвищення її конкурентоспроможності та завоювання міцних позицій на міжнародному ринку. Адже забезпечення конкурентоспроможності економіки є пріоритетним завданням будь-якої держави, яка дбає про місце на світовому ринку та своє економічне зростання. Рівень інвестицій значно залежить від економічної привабливості підприємств України, адже конкурентоспроможні підприємства це важливий фактор успіху інвесторів. Формування інвестиційної привабливості країни необхідно для забезпечення її конкурентоспроможності, вирішення соціальних проблем. Ефективне використання в національній економіці прямих іноземних інвестицій може стати важливим чинником прискорення темпів економічного зростання, оптимізації відтворювальної структури господарства, вирішенню багатьох інших стратегічних завдань. Накопичені іноземні інвестиції — це один із показників, що відображає рівень ступінь інтеграції країни у світову економіку, розвиток її зовнішньоекономічних зв'язків та прагнення до створення відкритої, експорт орієнтованої моделі економіки. Україна істотно відстає в цьому плані від більшості країн з перехідною економікою.У роботі представлені результати досліджень провідних організацій щодо інвестиційної привабливості України у 2020 році. Встановлено, що підвищення конкурентоспроможності країни має за собою, як наслідок, збільшення інвестицій. Визначено, що необхідність сталого економічного зростання, що сприяє підвищенню продуктивності, залишається критично важливим для підвищення рівня життя. Запропоновано шляхи покращення інвестиційного клімату України. Результатами роботи є система пропозицій для покращення інвестиційної активності.
Keywords: конкурентоспроможність; інвестиційна політика; інвестиційні процеси; інвестиції; інвестиційна привабливість підприємства