РОЗБУДОВА ФІНАНСОВОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ ГАРАНТІЙ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ: ЗАРУБІЖНА ПРАКТИКА - КАРПЕНКО, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Наукове дослідження полягає в обґрунтуванні та розробці концептуальних засад та рекомендацій щодо розбудовb фінансового механізму забезпечення державних гарантій медичного обслуговування населення на засадах зарубіжної практики. У роботі обґрунтовано актуальність побудови дієвого фінансового механізму забезпечення державних гарантій медичного обслуговування населення для Української медичної сфери полягає у наступному: необхідність реформи системи охорони здоров’я в Україні; зміна парадигми фінансування медичної галузі; фінансування медичної галузі зазнає критичних проблем; катастрофічна ситуація в забезпеченні надання спеціалізованої та високоспеціалізованої стаціонарної допомоги; недосконалість механізмів забезпечення фінансування системи охорони здоров’я в Україні.У роботі автор детально розглядає особливості трьох основних моделей охорони здоров’я на глобальному рівні, наводить класифікацію систем охорони здоров’я провідних країн згідно за трьома основними моделями, систематизовано в табличній формі практика шести країн  -  Ізраїль, Швеція, Франція, США, Великобританія Німеччина, в яких зазначені моделі отримали найбільше яскраве втілення.Метою роботи є дослідження загальних засад моделей фінансування та організації системи охорони здоров’я в координатах глобалізаційних змін та Європейської інтеграції; аналіз та характеристика фінансового механізму, який забезпечує державні гарантії у сфері медичної допомоги. Прикладні аспекти ґрунтуються на  систематизації інструментальної бази моделювання фінансового механізму забезпечення державних гарантій медичного обслуговування населення, враховуючи зарубіжний досвід.У роботі автором здійснено аналіз розрахунків співвідношення витрат та індикаторів ефективності системи охорони здоров’я в 2020 році, аналітична залежність середньої тривалості життя з витратами на душу населення на  сферу охорони здоров’я, % від ВВП. У процесі реформування сфери охорони здоров‘я України розглядається можливість запровадження загальнообов‘язкового медичного страхування та використання змішаної бюджетно-страхової системи фінансування галузі; використання системи громадського контролю сфери охорони здоров‘я. Впровадження дієвої системи громадського контролю за галуззю охорони здоров‘я України сприятиме становленню демократичного громадянського суспільства, а, також, протидії роботі бюрократичних механізмів. Проведений аналіз за обраною проблематикою дослідження забезпечує концептуальною  базою формування дієвого фінансового механізму бюджетної політики в Україні щодо забезпечення державних гарантій медичного обслуговування населення; формує платформу розбудови макроекономічної політики стабілізації. Перспективами    подальших досліджень виступає вдосконалення питань щодо механізму ефективного функціонування бюджетної сфери та здійснення інтегрованого управлінського аналізу.
Keywords: фінансовий механізм; державні гарантії; система охорони здоров`я; індекс споживчого здоров`я; моделі охорони здоров`я; фінансове забезпечення; страхова модель