НОУ-ХАУ ЯК ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ ПРАВАМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СКЛАДІ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА - СВИСТУН, Т.; КОНСТАНТИНОВА, Т. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто особливий об'єкт права інтелектуальної власності «ноу-хау» з точки зору управління ним як складовою нематеріальних активів підприємства, а саме його ідентифікація; критерії, яким повинні відповідати результати інтелектуальної діяльності в режимі ноу-хау; обґрунтування можливості постановки ноу-хау на облік підприємства у складі нематеріальних активів в законодавстві України; переваги і недоліки охорони результатів інтелектуальної діяльності в режимі ноу-хау в порівнянні з іншими режимами, що важливо для прийняття управлінських рішень; підходи до оцінки вартості даного об'єкта. Розглянуто найбільш відомі та успішні приклади охорони результатів інтелектуальної діяльності в режимі ноу-хау в світі. Наведено законодавчі акти України, в яких присутнє визначення ноу-хау. Дано узагальнене визначення цього поняття.
Keywords: ноу-хау; інтелектуальна власність; результати інтелектуальної діяльності; новації; нематеріальні активи підприємства