ІДЕНТИФІКАЦІЯ ВАЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСАХ МІЖНАРОДНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ІНТЕГРАЦІЇ - МАЛЬЧИК, М.; ПОПКО, О.; ОПЛАЧКО, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Метою статті є визначення сутності глобалізації та міжнародної економічної інтеграції, виявлення їх впливу на розвиток національних економік і ринків, визначення місця України в міжнародних глобалізаційних та інтеграційних процесах.У науковому дослідженні використовуються загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод теоретичного узагальнення для уточнення поняття «глобалізація»; метод статистичного аналізу для оцінки динаміки глобального індексу глобалізації та динаміки індексів глобалізації провідних країн світу за індексом KOF; метод порівняльного аналізу для проведення рейтингової оцінки масштабів інтеграції України у світовий простір з точки зору економічної, соціальної та політичної складових глобалізації.Ідентифіковано існуючі підходи до тлумачення категорії «глобалізація». Підкреслено неоднозначне ставлення до глобалізації в науковій сфері. Представлено рейтинг України за індексом глобалізації KOF та динаміку зміни індексу в 2012-2020 роках. Розглянуто позитивні аспекти та загрози, спричинені входженням України у світовий простір. З метою підвищення рейтингових оцінок масштабів інтеграції України у світовий простір доцільно збільшити обсяги міжнародної торгівлі, підвищити рівень міжнародної ділової активності, торговельні потоки, потоки міжнародних інвестицій, активізувати рівень культурної інтеграції, рівень міжнародного туризм, транскордонні грошові перекази, інформаційні потоки, а також забезпечити членство України в провідних міжнародних організаціях, участь в міжнародних місіях, процесах ратифікації міжнародних багатосторонніх договорів тощо.
Keywords: глобалізація; міжнародна економічна інтеграція; індекс глобалізації KOF; міжнародні інтеграційні процеси