ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КЛАСТЕРІВ ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - ЯЦИКОВСЬКИЙ, Б.; ІВАНИШИНА, Г.; ГОЛУБКА, С. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті обґрунтовано, що ефективним методом забезпечення сталого розвитку суб’єктів діяльності гірничодобувної сфери, дієвим видом кооперації, у процесі якої окремі суб’єкти діяльності об’єднують зусилля у спільній системі (від геолого розвідки, розробки родовищ, виробництва до реалізації певного продукції гірничовидобування), є кластер. Обгрунтовано можливості, які з’являються у суб’єктів господарювання (учасників кластерного об’єднання), реалізація яких обумовить ефективні результати кожного учасника, розвиток гірничодобувної галузі та, відповідно, національної економіки у цілому. Представлено класифікацію кластерів за різними ознаками, а також аргументовано необхідність уточнення розуміння «галузевих кластерів». Функціонування галузевих кластерів уточнено як щодо учасників кластерного об’єднання, так і щодо предмету діяльності галузевого кластера. Авторський підхід розуміння кластерів за класифікацією «галузевий» може об’єднувати учасників різних регіонів України (це особливо важливо щодо гірничодобувної галузі), а також завдання функціонування галузевого кластера мають визначатися за доцільними ознаками. Висвітлено особливості розвитку кластерних об’єднань в різних країнах. Аргументовано, що для формування кластера в гірничодобувній галузі необхідно спиратися на існуючий досвід функціонування кластерів у різних країнах світу та досягати усіх переваг, яких можна досягти шляхом об’єднання зусиль. Розроблено організаційно-економічний механізм функціонування та розвитку кластера гірничодобувної галузі, який представимо у вигляді сукупності елементів, що спрямовані на розвиток суб’єктів кластерного об’єднання шляхом реалізації їх стратегій (у т. ч. функціональних) у рамках загальної концептуально узгодженої стратегії функціонування та розвитку кластера. Реалізація визначених функцій, спираючись на обумовлені принципи, використовуючи необхідні методи та інструменти вирішення поставлених завдань обумовить підвищення ефективності діяльності учасників кластерного об’єднання, розвиток гірничодобувної галузі у системі національної економіки.
Keywords: гірничодобувна галузь; кластер; об’єднання; механізм