ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА СТРАТЕГІЧНИХ ГАЛУЗЕЙ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ЗМІСТОВА ДЕКОМПОЗИЦІЯ ТА ВИТОКИ МЕТОДОЛОГІЇ АНАЛІЗУВАННЯ - КУНИЦЬКА-ІЛЯШ, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті акцентовано на актуальності розгляду проблематики економічної та зокрема фінансової безпеки на рівні галузевої економічної системи. Окремий акцент зроблено на актуальності державної політики забезпечення фінансової безпеки безпосередньо стратегічних (пріоритетних) галузей національної економіки. На основі аналізування теоретико-методичних підходів до формування змістової і структурної характеристики економічної безпеки галузі визначено елементи методологічного забезпечення аналізування фінансової безпеки стратегічних галузей національного господарства. Визначено такі завдання методології аналізування фінансової безпеки стратегічних галузей економіки, як забезпеченість фінансово-інвестиційними ресурсами, належний фінансовий стан, ефективність використання капіталу, захищеність від фінансових ризиків й загроз, розвиток фінансової підсистеми галузі, реалізація потенціалу в забезпеченні фінансово-економічного розвитку національного господарства. Зроблено висновок, що елементами логіко-структурної моделі методології аналізування стратегічних галузей національного господарства є мета, завдання, складові, індикатори, підходи та методи до аналізування й оцінювання.
Keywords: стратегічні галузі економіки; фінансова безпека; державна структурна політика; економічна безпека держави; методологія аналізування