ОСОБЛИВОСТІ ЛОГІСТИЧНОГО ПРОЦЕСУ НА СКЛАДІ - РЕЗНІК, Н.; ЧОРНЕНЬКА, Л.; КРАВЦОВ, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В сучасних умовах інтеграції економіки України до світового співтовариства, ефективне функціонування підприємств неможливе без удосконалення організації логістичних процесів. Динамічний розвиток економічних відносин зумовлює суттєве зростання потреб підприємств у складах, які забезпечують приймання, розміщення, накопичення та тимчасове зберігання запасів матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва та готової продукції. Проблеми складування виникають і вирішуються на всіх стадіях руху товарно-матеріального потоку. Склади є одними із найважливіших елементів логістичної системи, разом із тим на вітчизняних підприємствах харчової промисловості недостатньо ретельно вивчені питання оптимізації складської діяльності, що зумовлює необхідність більш детального дослідження даного питання.Динамічний розвиток різних галузей економіки зумовлює низку проблем, пов’язаних з формуванням складського господарства окремого підприємства. Малим та середнім підприємствам доцільно організовувати власне складське господарство, а великим – передавати складські функції логістичним компаніям. Найбільші українські логістичні компанії пропонують в оренду складські приміщення, беруть на відповідальне зберігання товар без права управління товаропотоками, а також виконують повний комплекс логістичних послуг (закупівля/зберігання/розподіл з правом управління). В першому і другому випадку за допомогою застосування логістичних принципів суттєво знижуються витрати підприємства, пов’язані з організацією складських процесів. Проте в спеціалізованій літературі не достатньо відображено та описано процеси формування та функціонування складу як елементу логістики.В українській економічній літературі на даний час немає єдиної думки, що стосується розвитку та формування складського господарства на основі логістичних принципів.Аналіз організації логістичних процесів на складі підприємств. Дослідження ефективного функціонування логістичного процесу та розробка рішень для удосконалення його.
Keywords: складська логістика; склад; логістичний процес; етапи логістичного процесу; підприємство