УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ НА ОСНОВІ МОДЕЛІ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ - КОНОНОВ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті запропоновано в наказі про облікову політику в частині висвітлення питань бухгалтерського обліку експортно-імпортних операцій виділяти такі розділи, як загальні положення, методику, техніку та організацію обліку. Розроблено організаційну послідовність управління зовнішньоекономічною діяльністю на основі моделі облікової політики експортно-імпортних операцій. Проаналізовано умови, за яких обирається той чи інший метод трансфертного ціноутворення та особливості застосування кожного з методів. Наведено основні характеристики методу порівняльної неконтрольованої ціни, «витрати плюс», ціни перепродажу, чистого прибутку та розподілення прибутку. Запропоновано створювати окремий внутрішній регламент «Політика трансфертного ціноутворення», як Додаток до Наказу про облікову політику.
Keywords: облікова політика; операції зовнішньоекономічної діяльності; трансфертне ціноутворення; управління торговельними підприємствами; група компаній; експортно-імпортні операції