СТРАТЕГІЧНО-КОНЦЕПЦІЙНІ ЗАСАДИ МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - ОСІПОВА, Л.; БІЛИК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті наголошено на актуальності та критичній своєчасності формування й реалізації державної політики модернізації системи соціального забезпечення розвитку країни, що важливо в умовах євроінтеграційних прагнень з виходом на досягнення стратегічної мети поступу системи соціальної сфери України з високим рівнем її конвергентності до відповідного середовища країн Європейського Союзу. Здійснено проспект на зовнішні інституційні пріоритети та пріоритети реалізації внутрішнього потенціалу соціального зростання. Визначено висхідні передумови формування політики модернізації системи соціального забезпечення України, зокрема системні та характеристичні. Визначено елементи стратегування державної політики модернізації соціальної системи України в умовах глобалізації. Вказано на інституційні пріоритети національної програми модернізації системи соціального забезпечення України, а саме – формування цифрової інфраструктури та смартпросторовий розвиток, поступ галузей зеленої економіки, модернізація системи охорони здоров’я, покращення соціальної відповідальності в суспільстві, збалансування ринку праці й формування нових форм зайнятості та ін.
Keywords: соціальне забезпечення; модернізація соціальної сфери; інтеграційні процеси; глобалізація; економічний простір