ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ:НЕОБХІДНІСТЬ І ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ - КУПАЛОВА, Г.; ГОНЧАРЕНКО, Н.; КОРЕНЄВА, Н.; МАЛІНОВСЬКА, Д.; ВЕРХОГЛЯДОВ, С. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена актуальній проблемі екологізації залізничного транспорту в Україні. Встановлено, що він має важливе значення у забезпеченні ефективного вантажообігу,  розвитку та інтеграції   транспортної інфраструктури в міжнародну мережу,  переходу до  вуглецево нейтральної економіки загалом. Залізниця належить до  найбільш екологічних видів транспорту, але потребує подальшої екологічної модернізації. Сформульовані основні напрями впровадження екологічно дружніх технологій, які дозволять знизити антропогенний вплив на довкілля. Вони повинні охоплювати використання альтернативних видів палива і джерел енергії у господарських процесах, зниження шумового навантаження, впровадження контрейлерних перевезень. Управлінські заходи передбачають покращення екологічного управління: розробку екологічної стратегії АТ «Укрзалізниця», обгрунтування чітких екологічних цілей, покращення знань персоналу у сфері охорони довкілля та впровадження системи екологічного менеджменту. Обґрунтовано, що АТ “Укрзалізниця” зможе досягти вуглецевої нейтральності до 2050 р.
Keywords: транспорт; залізничний транспорт; екологізація; вуглецева нейтральність; антропогенний вплив