ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНИ - ЧЕРЕП, О.; КУРДУПА, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Конкурентоспроможність це один із основних показників розвитку держави. Проблема низького рівня конкурентоспроможності України є досить актуальною. Вона характеризується низьким рівнем життя громадян, соціально-політичною атмосферою у країні, станом та рівнем розвитку фінансової системи та ефективністю виробництва. У статті досліджено сучасний рівень конкурентоспроможності країни та рівень якості життя населення, сформована сутність даного поняття та визначені основні його кількісні характеристики, проаналізовано потенціал України на майбутнє.  Це дослідження аналізує головні властивості укрaїнської eконoміки та її місце на тлі міжнародної економіки на основі світового рейтингу конкурентоспроможності. Розглянуто головні індекси, а саме: індекс легкості ведення бізнесу (Ease of doing business Index), індекс розвитку людського потенціалу (The Human Development Index) та інвестиційну привабливість. Та запропоновано шляхи підвищення кoнкурентних позицiй України та міжнародній арені.
Keywords: конкурентоспроможність; рівень життя; індекс розвитку людського потенціалу; індекс легкості ведення бізнесу; інвестиційна привабливість; інвестиції; потенціал