ДО ПИТАННЯ УТОЧНЕННЯ ОБЛІКОВОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ НАУКОЄМНИХ ПІДПРИЄМСТВ - РОМАНОВА, О.; ГОНЧАР, К. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто питання уточнення класифікації нематеріальних активів для цілей бухгалтерського обліку. Висвітлено основні документи, що регулюють облік нематеріальних активів в нашій державі. Проаналізовано різні підходи до сутності нематеріальних активів в наукових та нормативних джерелах. Досліджено структуру інвестицій в нематеріальні активи українських підприємств. Встановлено цінність для інноваційних підприємств галузі М витрат на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації персоналу В результаті ми прийшли до висновку, що питання класифікації нематеріальних активів залишається до кінця невирішеним, а отже є актуальним та запропонували розширити склад нематеріальних активів наукоємних підприємств відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку  для покращення обліково-аналітичного забезпечення управління активами наукоємних підприємств.
Keywords: нематеріальні активи; людський капітал; інтелектуальний капітал; організаційні витрати; бухгалтерський облік; інтелектуальна власність; витрати на навчання; нематеріальні активи на етапі розробки