ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ІНКЛЮЗИВНИЙ ПІДХІД В ОЦІНЮВАННІ РОЗВИТКУ ТА РЕЗУЛЬТАТИ РЕЙТИНГУВАННЯ - КОГУТ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті здійснено аналітичний огляд у тенденціях інклюзивного розвитку України в міжнародних рейтингах. Представлено аналітичні дані в розрізі складових: енергетичної стабільності, доступності енергопостачанні (скоригованої чистої економія без урахування збитків від викидів вуглецю та вуглемісткості). Проаналізовано структурний аспект енергопостачання України в контексті забезпечення енергоресурсами. Продемонстровано мінімальний рівень альтернативних джерел енергії в структурі енергопостачання. Представлено індекс інклюзивного зростання економіки України у порівнянні із вибіркою країн Європи. Зазначено місце України у міжнародному рейтингу Індексу інклюзивного розвитку IGI. Представлено основні показники забезпечення інклюзивного зростання економік світу в структурі індексу IGI. Заначено необхідність формування стратегії сталого розвитку через принципи інклюзивності країни, оскільки він базується на забезпеченні рівного доступу до можливостей та ресурсів. Зазначено, що в управлінні енергетичною безпекою оцінка складових ресурсів враховує інтереси всіх груп населення та формується політика, яка сприятиме інклюзивному розвитку суспільства. Підкреслено що, за результатами аналізу вибірки країн Європи, що Україна має достатньо високий показник вуглемісткості 347 кг на $ ВВП, а скоригована чиста економія, без урахування збитків від викидів вуглецю (% від ВВП) всього тільки 1 % від ВВП. Проаналізовано показники рейтингу загального електропостачання Європи, в якому Україна займає у 8 позицію за 2021 р., що у порівнянні з іншими країнами Європи характеризує задовільний рівень та достатньо сильну позицію. Електропостачання України в розрізі складових груп свідчить про домінування частки природнього газу, на другому місці ядерна енергія та третє місце займає олія. Це все надало можливість підкреслити необхідність формування стратегій сталого розвитку саме в контексті посилення слабких сторін інклюзивного зростання – альтернативних джерел енергії. Дослідження інклюзивного розвитку країн світу за індексом IGI показав, що більш інклюзивне зростання часто не досягається, доки не буде досягнуто певного рівня економічного зростання та процвітання. Проте деякі країни, що розвиваються, мають вищі результати, ніж багато розвинених країн. Україна у 2020 році мала показник у 48,24 балів, що свідчить про достатність доступу до освіти, охорони здоров'я, зайнятості, соціального захисту, гендерної рівності та енергетичних ресурсів усіх прошарків населення.
Keywords: енергетична безпека; інклюзивний розвиток; індекс; субіндекс; енергопостачання; інклюзивність країни; управління