ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ: ІННОВАЦІЙНІ ЗАСАДИ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ В УМОВАХ ВИСОКОЇ КОНКУРЕНЦІЇ - ТАРАН, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена аналізу викликів та можливостей для продовольчої безпеки в Україні в умовах глобалізації, військового конфлікту, пандемії COVID-19 та інших загроз. Автор розглядає інноваційні засади публічної політики, які можуть сприяти підвищенню продовольчої безпеки на національному та регіональному рівнях, а також на внесок України до глобальної продовольчої безпеки. Автор використовує методи порівняльного аналізу, статистичного аналізу, кейс-стаді та SWOT-аналізу.Автор виявляє, що продовольча безпека в Україні залежить від багатьох чинників, таких як економічний розвиток, політична стабільність, соціальна справедливість, екологічна стійкість, науково-технічний прогрес, культурна різноманітність. Автор також визначає основні проблеми та ризики, які загрожують продовольчій безпеці в Україні, такі як низька продуктивність сільського господарства, висока залежність від імпорту, недостатня якість та безпека харчових продуктів, нерівномірний доступ до ресурсів та продовольства, недофінансування досліджень та інновацій, корупція та недієвість державного управління.Автор пропонує інноваційні засади публічної політики, які можуть допомогти вирішити ці проблеми та покращити ситуацію з продовольчою безпекою в Україні. Ці засади включають: створення національної системи моніторингу та раннього попередження продовольчих загроз, розвиток стійкого сільськогосподарського виробництва, диверсифікація виробництва та ринків збуту, підвищення конкурентоспроможності та інноваційності культурних та креативних індустрій, посилення участі громадян та підзвітності в культурній сфері, а також використання досвіду та найкращих практик інших країн.Автор розробляє рекомендації та пропозиції щодо реалізації цих засад публічної політики в Україні, зокрема щодо залучення всіх зацікавлених сторін, формування стратегічного бачення та цілей, визначення пріоритетів та ресурсів, впровадження ефективних механізмів координації та контролю, а також застосування сучасних технологій та інструментів для моніторингу та оцінки результатів.
Keywords: продовольча безпека; Україна; інноваційні засади; публічна політика; конкуренція; виклики; можливості; реалізація; показники; критерії; стратегія