СВІТОВИЙ ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ РЕГУЛЮВАННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ ПРОПОЗИЦІЇ ДОСТУПНОГО ЖИТЛА - БІЛЕЦЬКИЙ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено світовий досвід застосування інструментів регулювання містобудівної діяльності для збільшення пропозиції доступного житла та проаналізовано можливість його адаптації до реалій України. Запропоновано застосовувати інструменти містобудівної діяльності для забезпечення потреб у доступному житлі постраждалих від військової збройної агресії. До таких інструментів віднесено висування забудовнику спеціальних вимог щодо виокремлення певної частки доступного житла при зведенні нових об’єктів житлового будівництва, яке може передаватися органам місцевого самоврядування для надання у власність певним домогосподарствам за цінами нижчими від ринкових. Дослідження, проведене шляхом експертного опитування підтвердило, що за сучасних умов найзначніший вплив на розвиток ринку та попит на нерухомість мають такі фактори як доходи населення, відсоткові ставки на кредити та ціни на об'єкти нерухомості, а також в умовах воєнного стану на перший план вийшли регіональні фактори такі як віддаленість від кордону та ін.
Keywords: нерухомість; житлова нерухомість; доступне житло; містобудівна діяльність; будівництво