РОЛЬ HR-АНАЛІТИКИ У СИСТЕМІ КОНТРОЛІНГУ ПЕРСОНАЛУ ТА HR-МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАХ - ДАНІЛКОВА, Анастасія; ШЕЛЕСТ, Євгенія; МАНТУР-ЧУБАТА, Олена; ЗЕЛЕНА, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті уточнено поняття «контролінг персоналу» та «HR-аналітика», визначено об’єкт, суб’єкт контролінгу персоналу, окреслено основні напрями та завдання контролінгу. У статті запропоновано етапи формування служби контролінгу на підприємстві. Дослідження поетапного впровадження служби контролінгу виявило, що інформаційні потоки відграють важливу роль у функціонуванні контролінгу персоналу, адже саме наявність валідної, актуальної інформації про персонал є ключовим в успішності функціонування служби контролінгу. Визначено, що саме HR-аналітика є інструментом, який значно полегшує роботу служби контролінгу, та виводить її на якісно новий рівень. HR-аналітика здатна не лише сформувати інформаційне поле, а й надаватиме аналітичний матеріал, який ляже в основу контролінгу персоналу.HR-аналітика базуючись на даних відділу кадрів, надає об’єктивну інформацію щодо реального стану HR-менеджменту на підприємстві, визначає, що працює добре, а що ні, аби господарюючі суб’єкти мали змогу вчасно вносити необхідні корективи та ефективніше планувати майбутнє.Загалом на підприємствах функція збору та обробки інформації у більшості випадків відноситься до обов’язків відділу кадрів, але відділ кадрів лише забезпечує належне оформлення інформації, її зберігання, тобто, акумулює інформацію відповідно до вимог чинного законодавства. У той же час відділ кадрів не використовує наявну інформацію з метою ґрунтовного аналізу, прийняття рішень щодо поліпшення ефективності використання персоналу підприємства, тощо.Процес здійснення HR-аналітики полягає у виконанні певного алгоритму дій. Першочергово відбувається збір усіх необхідних даних, далі отримана інформація зіставляється з нормативними показниками, що допомагає визначити тенденції чи закономірності, здійснюється аналіз отриманої інформації, далі застосовуються інсайти до організаційних рішень.
Keywords: контролінг персоналу; HR-аналітика; аналіз; HR-менеджмент; вимірювання; збір даних; застосування