НАГЛЯДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ У ПРОТИДІЇ КІБЕРЗЛОЧИНАМ ТА ІНФОРМАЦІЙНИМ АСИМЕТРІЯМ В УМОВАХ ЗРОСТАННЯ РОЛІ FINTECH І BIG TECHS НА ЦИФРОВІЗОВАНИХ РИНКАХ КАПІТАЛУ - ШЛАПАК, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті доведено, що запит на цифровий суверенітет в межах національних юрисдикцій або на рівні інтеграційних об’єднань  в умовах розширення кіберпростору і продукованих ним можливостей і загроз має кореспондуватись із потенціалом існуючої цифрової фінансової інфраструктури, яка є глобальною за своєю суттю, що наділяє FINTECH і BIG TECHS новими важелями впливу. Мета статті полягає у висвітленні наглядового потенціалу фінансових установ у протидії цифровій злочинності та інформаційним атакам в умовах зростання ролі  FINTECH і BIG TECHS на міжнародних ринках капіталу. В статі ствердується, що посилення цифровізації глобальної економіки впливає на способи, в які банки виробляють і надають фінансові послуги своїм клієнтам, а також залучають Big Techs і FinTechs до цих процесів, що матиме революційні наслідки для існуючих фінансових установ і, особливо, традиційних банків. Виокремлено  ряд потенційних причин, через які великі технологічні компанії можуть нарощувати свою присутність на ринках фінансових послуг.  В статті досліджено ринок кібербезпеки і  відзначено фактори, що спричиняють його розвиток і зростання. Продемонстровано, що багаторівневість встановлених взаємозв'язків між фінансовими установами та третіми сторонами ускладнює управління розповсюдженням внутрішньої інформації і загострює проблему інформаційної асиметрії, яка призводить до викривлення ринку і конкуренції.  Аутсорсинг послуг, що здійснюється багатьма фінансовими установами, створює ризики концентрації для всього сектору. Фінансові установи все частіше використовують послуги хмарних провайдерів для зберігання даних. Дохід від хмарних послуг зазнає експоненціального зростання, але є лише декілька гравців, що мають достатній потенціал для обслуговування великих установ, що свідчить про олігополізацію даного ринку. Розглянуто «гейткіперську» роль фінансових установ, яка полягає у здатності відсіювати недостовірну інформацію, попереджувати фрод та інші зловживання, нести відповідальність за неупередженість і достовірність інформації. Висвітлено роль гейміфікації у розвитку ринку фінансових послуг під впливом FINTECH і BIG TECHS.  Досліджено зростання ролі BIG TECHS на ринку кредитування з огляду на зростання обсягів електронної комерції. Доведено, що зміни у фінансовому посередництві можуть суттєво вплинути на трансмісійні канали грошово-кредитної політики, що стане новим викликом для фінансових регуляторів і Центробанків, адже бізнес-модель Big Techs заснована на збиранні та використанні величезних масивів даних, але не для вирішення агентських проблем між кредиторами та позичальниками. Окреслене свідчить, що цифровізація ринків капіталу і банківської діяльності зокрема формує запит на посилення наглядової функції фінансових регуляторів задля мінімізації тактичних і системних ризиків, протидії кіберризиків, а також проявів інформаційної асиметрії на ринку фінансових послуг, що надаються BIG TECHS і FINTECHS.
Keywords: ринок кібербезпеки BIG TECHS; FINTECHS; ринок фінансових послуг; фінансовий нагляд; інформаційні асиметрії; гейміфікація; цифровізовані ринки капіталу; цифровий суверенітет ЄС; кредитування