ПОДАТКОВИЙ ІНЖИНІРИНГ В ОФШОРНИХ ФІНАНСОВИХ ЦЕНТРАХ ЯК ІНСТРУМЕНТ ТІНІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - РЕЗНІКОВА, Наталія; ІВАЩЕНКО, Оксана; ДВОРНИК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проведено ревізію офшорних фінансових центрів від усталених до сучасних інтерпретацій з позицій їхнього потенціалу впливати на процеси тінізації глобальної економіки. Розглянуто «несумлінну локаційну податкову конкуренцію» як обернену сторону податкового інжинірингу в офшорних фінансових центрах. З’ясовано, що по цей день як в практиці БНП, так і компаній- експортерів використовувались такі види податкового інжинірингу за участю офшорних фінансових центрів, як: 1) планування податків (з врахуванням можливостей існуючого законодавства); 2) ухиляння від сплати податків та відмивання грошей (із ухиленням від оподаткування, передбаченого законодавством); 3) практика податкового арбітражу за допомогою гібридної невідповідності та корпоративних податкових ігор.До негативних наслідків розвитку офшорного бізнесу для світової економіки в контексті її тінізації в цілому та міжнародного руху капіталу, зокрема, віднесено: відтік капіталу з різних груп країн, що дестабілізує їх економічний розвиток; легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом та (в останні роки) зростання фінансування тероризму; нестабільність розвитку національних економік через зростання емісії коштів у розвинених країнах; акумулювання капіталу, що «не працює» на цілі економічного розвитку; зростання нестійкості фондового ринку, мінливість податкових та відсоткових ставок через вільну транскордонну міграцію великих обсягів фінансових коштів; нестійкість та коливання попиту на капітал, що не відповідає реальній ситуації на світових валютних та фінансових ринках; погіршення інвестиційних рейтингів окремих країн та зростання навантаження на платіжний баланс; витік інвестиційних ресурсів, які могли б йти на реалізацію цілей економічного розвитку та зростання; звуження бази оподаткування та надходження податків до бюджету; зростання витрат на безпеку кордонів держави (боротьба з контрабандою), що веде до перерозподілу фінансів в економіці; реалізація необґрунтованої макроекономічної, податкової та валютної політики окремими країнами через відсутність детальних знань про офшорний бізнес.Встановлено, що використання офшорної компанії при експорті зазвичай дозволяє продати товар за гранично низькими цінами, а потім перепродати офшорною компанією кінцевому покупцю за рівнем ринкових цін.  Оподатковуваний прибуток національного експортера у такому разі залишається мінімальним, а різниця між реальною і заниженою ціною під час експорту утворює прибуток офшорної компанії, зареєстрованої в країні із пільговим чи нульовим рівнем оподаткування доходів. Зазначено, що традиційне розуміння офшорних центрів змінюватиметься, і натомість з’являтимуться нові інструменти податкової оптимізації, як то оптимізація оподаткування дивідендів, що призводитиме до тінізації глобальної економіки.
Keywords: податковий інжиніринг; оптимізація оподаткування дивідендів; міжнародна податкова політика; офшорні фінансові центри; тінізація глобальної економіки