ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ ЯК ФАКТОРУ ЗРОСТАННЯ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - ПОЛТАВЕЦЬ, Анатолій; БАГІН, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Земля є основою багатства та розвитку будь-якої держави, а ефективність її використання є базою визначення рівня технологічного розвитку країни. Земельна реформа в Україні як складова економічної реформи призвела до значного погіршення стану сільськогосподарських угідь, втрати гумусу з ґрунтів, їх деградації та інших негативних наслідків, що загрожують економічній безпеці країни та породжують соціально-економічні та демографічні кризові явища, зокрема в сільській місцевості. Тому раціональне використання земельних ресурсів має велике значення для розвитку національної економіки, з ним тісно пов'язані обсяги виробництва сільськогосподарської продукції та продовольча проблема. Вказано що забезпечення раціонального та ефективного використання земельних ресурсів країни – це одне з пріоритетних завдань, яке стоїть перед державою, а дотримання загальних вимог щодо використання земельних ресурсів – це завдання, яке стоїть безпосередньо самими землекористувачами. Ефективність використання земель сільськогосподарського призначення є основним чинником, який істотно впливає на соціально-економічну ситуацію як в окремих регіонах, так і в державі в цілому. Земельні ресурси обмежені, можна сказати, що природні ресурси невідновлювані, головне завдання полягає в їх раціональному використанні, від чого залежить їх ефективність. Відповідно до стратегії економічного розвитку будь-якої країни, сільське господарство є одним із пріоритетних напрямків національної економіки. Використання земельних ресурсів повинно трактуватися не тільки як отримання  прибутку, але як і система економічних, організаційних, меліоративних. агротехнічних, екологічних та інших заходів, метою яких є раціональне користування земельних ресурсів, збереження та підвищення урожайності. Враховуючи специфіку сільськогосподарської галузі найбільшої уваги заслуговує екологічна те економічна ефективність використання земель, зміст якої в цілому проявляється в основній місії суб’єкта господарювання; отримання прибутку та результативному господарюванні на угіддях, отримання сталого врожаю екологічної продукції.
Keywords: земельні ресурси; землекористування; сільськогосподарські угіддя; аграрні організації; економічна ефективність