РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ: АСПЕКТ СОЦІАЛЬНОЇ ВРАЗЛИВОСТІ НАСЕЛЕННЯ - МАХОНЮК, Олександр; БІДАК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Статтю присвячено дослідженню аспектів, які впливають на соціальну вразливість населення Карпатського регіону. Проаналізовано ресурсне забезпечення вітчизняних домогосподарств у фокусі соціальної вразливості, яке передбачило аналізування таких показників як оплата праці, доходи від підприємницької діяльності, захищені ресурси соціальної сфери у грошовому виразі. Огляд наявних статистичних даних дозволив сформулювати негативні тенденції які відбулись за останнє десятиліття в структурі ресурсного забезпечення вітчизняних домогосподарств. Критично оцінено зокрема загальне скорочення державних соціальних виплат населенню, у зв’язку з чим суттєву увагу приділено дефініції прожитковий мінімум, яка виступає базою при розрахунку цих виплат та інших державних нарахувань. Приділено увагу питанню дошкільної освіти в Карпатському регіоні; сформульовано яким чином домогосподарства з дітьми дошкільного віку становлять одну з найбільш соціально-вразливих груп населення країни. Відзначається, що сьогодні питання соціальної вразливості українців ще сильніше загострює повномасштабна війна Росії, відтак актуальним постає запит розробки якіснішого інструментарію аналізування ресурсного забезпечення та потреб населення.
Keywords: соціальна вразливість; ресурсне забезпечення домогосподарств; прожитковий мінімум; дошкільна освіта