АНАЛІЗ РИНКУ СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА МЕЗОРІВНІ - РОМАНЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Спорт та оздоровча діяльність на сьогодні стають одними з головних цивілізаційних трендів, що здійснюють системний вплив на розвиток суспільних відносин, формування людського потенціалу та економічного зростання. Свідченням цього є щорічний приріст питомої ваги населення, задіяного у різних видах професійного та масового спорту, які присвячують частину свого життя активним тренуванням, приймають участь у масових спортивно-оздоровчих заходах та мікропідприємствах.Метою статті є аналіз ринку спортивно-оздоровчої діяльності на мезорівні в Україні.Проведено аналіз ринку спортивно-оздоровчої діяльності на мезорівні в Україні. Аналіз показав, що у регіональному розрізі найбільші обсяги послуг у сфері спорту у 2020 році надано в м. Київ, Дніпропетровській, Харківській, Львівській і Одеській областях, що є природнім з позицій чисельності населення в даних регіонах. Разом з цим, у динаміці найвищі темпи (збільшення майже у 3-6 разів) ринку спортивних послуг за період 2015-2020 років спостерігається в Дніпропетровській (+619%), Київській (+670%), Вінницькій (+369%), Житомирській (+361%), Донецькій (+455%), Тернопільській (+398%) областях.Доведено, що в Україні, попри високий рівень людського потенціалу, розвиток професійного спорту знаходиться у стані стагнації. За умови не достатньої фінансової підтримки з боку держави та місцевих органів влади, проведення спортивних заходів стає можливим лише за умови спонсорської підтримки, у більшості регіонів відсутні умови для тренувань (застаріла інфраструктура, високі витрати на енергоносії, низький рівень оплати тренерів), вибір молоді обмежений щодо розвитку у різних видах спорту, більшість діючих секцій надають лише платні послуги, що знижує їх доступність для дітей та молоді з малозабезпечених сімей. Наведені чинники, а також ряд системних проблем у розвитку професійного спорту зумовлений деструктивними явищами соціального та економічного характеру, що притаманні розвитку соціально-економічних систем в Україні останніми роками призвели по втрати загальних позицій України на міжнародній спортивній арені, відтоку частини талановитих спортсменів і тренерів за кордон та погіршення загального іміджу країни.
Keywords: ринок спортивно-оздоровчої діяльності; обсяги наданих послуг; мезорівень