ОСОБЛИВОСТІ БІОЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ЄС - ВОСТРЯКОВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Необхідність біоекономічної трансформації галузей промисловості постала на порядку денному у відповідь на потребу знайти альтернативи викопним ресурсам. Ця ідея базується на збільшенні використання біотехнологій і біопалива та є відповіддю на зростаючу занепокоєність нераціональним використанням та управлінням обмеженими природними ресурсами. Біоекономіка базується на передумові, що досягнення кращого балансу між біологічними ресурсами та економічною діяльністю людини, як правило, є безпроблемним. Актуальність дослідження полягає у необхідності вивчення досвіду європейських країн на шляху до біоекономічної трансформації галузей промисловості та визначення його особливостей для подальшого формування відповідних стратегій та політик в Україні на шляху до вступу в Європейський союз та повоєнному відновленні економіки.У статті розглянуто сучасні концепції та парадигми розвитку біоекономіки країн Європейського Союзу. На основі проведеного теоретичного дослідження літературних джерел та програмних документів сформовано ключові характеристики біоекономічної трансформації національного господарства. Здійснено оцінку реального внеску біоекономіки в національну економіку Європейського союзу за секторами економки та його динаміку. Встановлено, що частка біоекономіки Європейського Союзу протягом останніх п'яти років має не значне, але стабільне зростання. Не зважаючи на те, що найбільшу частку в біоекономічному секторі союзу займає сільськогосподарське виробництво та продовольча промисловість, поступові зрушення відбуваються і в інших галузях промисловості, які не є суто біологічними. Для розробки теоретико-методологічного базису класифікації секторів біоекономіки, з урахуванням їх специфіки та особливостей, нами розроблено модель тривимірної класифікації галузей промисловості в процесі біоекономічної трансформації, яка включає “біоресурсний”, “трансформаційний” та “біоінноваційний” розподіл галузей промиловості. Такий поділ надасть змогу розробити відповідні стратегії та політики біоекономічної трансформації галузей промисловості України з урахуванням їх історичних та галузевих особливостей, а також специфічності сприйняття у секторі.
Keywords: біотехнології; біоресурси; біомаса; галузі промисловості; біоекономіка; Європейський Союз