РОЛЬ ДЕРЖАВИ У СТИМУЛЮВАННІ ТА ВДОСКОНАЛЕННІ СПІВРОБІТНИЦТВА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - ГЛАЗОВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У дослідженні розкрито актуальність дослідження та розробки методико-прикладних засад співпраці територіальних громад в Україні. Метою статті є аналіз реалізації завдань держави щодо активізації та ефективізації співпраці територіальних громад в Україні та визначення напрямів удосконалення державної політики в цій сфері. Показано, що в Україні можливості самоврядування та підтримка різних його напрямів, у тому числі співробітництва територіальних громад, первинно залежить від політичної волі та владних ініціатив національного рівня. Досліджено інституційні механізми регулювання співробітництва територіальних громад України, керуючись розробленою схемою інституційного середовища у фокусі вертикалі та горизонталі взаємодій. Враховуючи новітні виклики нестабільності для розвитку громад України, досліджено вплив воєнного часу на перспективи їх співробітництва. Підкреслено на значимості реформи децентралізації для формування громадянського суспільства. Вивчення досвіду діяльності територіальних громад України за перше півріччя 2022 року дало змогу виокремити основні сфери і способи взаємодій з органами державної і регіональної влади, на рівні міжмуніципальних і міжнародних взаємодій (державна політика формування міжнародної міжмуніципальної горизонталі співробітництва), взаємодій з громадськими організаціями.
Keywords: державне управління; децентралізація; територіальні громади; місцеве самоврядування; розвиток; співпраця громад