ФОРМУВАННЯ РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - НЕСТОРЕНКО, Тетяна; ЧУКУРНА, Олена; РОМАХ, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті досліджується стан ринку послуг у сфері вищої освіти України в період 2010-2020 рр. Автори визначають основні фактори, які впливають на динаміку кількості закладів вищої освіти України.Проведено порівняльний аналіз розподілу та структури витрат на освіту за провайдерами та функціями освіти в 2019 та в 2020 роках. Проаналізовано динаміку зміни кількості закладів вищої освіти в Україні за період 2010-2019 рр., а також динаміку зміни кількості студентів, які навчаються в закладах вищої освіти в Україні за даний період. Досліджено розподіл кількості учнів, слухачів та студентів закладів освіти України за Міжнародною стандартною класифікацією освіти. Проведений в дослідженні кореляційний аналіз чинників впливу на динаміку зміни кількості закладів вищої освіти свідчить про скорочення загальної потреби в висококваліфікованих спеціалістах, що є результатом скорочення окремих галузей економіки.
Keywords: ринок; освітня послуга; університет; аналіз; Україна