УПРАВЛІНСЬКИЙ КОНТРОЛІНГ У ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ - ПОПОВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Наукова публікація присвячена висвітленню системного бачення основ управлінського контролінгу у процесі реалізації інноваційних проектів та розкриття особливостей даного виду контролінгу. Встановлено, що контролінг процесу реалізації інноваційних проектів це особливий вид контролінгу, пов’язаний з їх індивідуальністю та відсутністю аналогів і напрацьованих шаблонів аналізу і контролю та з невизначеністю кінцевих результатів проекту, його окремих етапів. Обґрунтовано, що процес контролю – це процес поетапної корекції очікуваних проектних результатів, поступовий контроль параметрів по мірі наближення до кінцевого результату. Розглянуто порядок визначення коефіцієнту зміни швидкості робіт, що характеризує виконання мережевого або оперативно-календарного графіка на момент контролю. Запропоновано визначення взаємозв’язку між інформаційною вагомістю точок контролю та коефіцієнтом здійснювати на основі величини функції фінансового «штрафу». Розглянуто матрицю інформаційних вагомостей точок контролю, яка є основою для визначення послідовності опитування точок (об’єктів) контролю. Розкрито порядок визначення кроку (лага контролю) для двох взаємопов’язаних інноваційних проектів у ході проведення технологічної санації виробництва. Визначено функцію розподілу або ймовірність відсутності невизначеності в процесі виконання робіт по впровадженню інноваційного технологічного проекту до настання моменту контролю. Обґрунтовано варіанти вибору частоти опитувань точок контролю для оперативного управління. Встановлено, що з точки зору стійкості інформаційної системи алгоритм визначення максимальної частоти перевірок стану виконання робіт з впровадження проекту повинен враховувати можливість відставання від заданих графіків і зменшення виконання обсягу робіт, що залишилися, наслідком чого є збільшення кількості опитувань точок контролю. Межею збільшення є час, що потрібен для впровадження рішень з оперативного регулювання швидкості виконання робіт виробничими підрозділами (виконавцями).
Keywords: контролінг; проект; інновації; технологічний проект; інформаційне забезпечення; виробництво