УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАКТИКИ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - МАЛТИЗ, Вікторія; МАЛТИЗ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена дослідженню напрямів удосконалення практики бізнес-планування вітчизняних промислових підприємствах. Розглянуто зміст поняття «бізнес-планування». З урахуванням того факту, що бізнес-планування поєднує елементи стратегічного та оперативного планування, а одним з його найважливіших завдань є фокусування уваги на ключових задачах, що призводять до успіху підприємства, запропоновано розробку стратегічних карт як інструмент удосконалення практичних аспектів бізнес-планування та розроблено стратегічну карту для ПрАТ ««Укргідроенерго». Доведено доцільність запровадження на вітчизняних підприємствах системи комплаєнс-контролю бізнес-процесів з використанням ризикоорієнтованого підходу, яка має нам меті мінімізацію ризику юридичних та регуляторних санкцій, антимонопольного переслідування, фінансових збитків або втрати репутації внаслідок невиконання підприємством законодавчих актів, ринкових стандартів, а також стандартів та внутрішніх документів самого підприємства. Розглянуто методологію поетапного комплексного бізнес-планування як альтернативу традиційним методам бізнес-планування. В якості засобів вдосконалення системи бізнес-планування на промисловому підприємстві також запропоновано автоматизацію (комп’ютеризацію) системи бізнес-планування, яка дає можливість створення декількох видів планів; стандартизацію, яка дозволить оптимізувати параметри побудови системи бізнес-планування, уніфікувати її надмірно різноманітні компоненти.
Keywords: бізнес-планування; стратегічна карта; комплаєнс-контроль; бізнес-процес; ризикоорієнтований підхід; методи бізнес-планування; автоматизація; стандартизація