ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СЕКТОРА МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА РЕГІОНУ - ШОПСЬКА, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Розкрито актуальність проблеми розвитку теоретико-методичних засад дослідження фінансової безпеки сектора малого підприємництва. Зроблено висновок, що формування базисних положень фінансової безпеки сектора малого підприємництва опирається на етимологію фінансової безпеки, з одного боку, держави, а, з іншого, – суб’єктів господарювання. Узагальнено наукові підходи до сутнісного трактування поняття фінансової безпеки держави. Наведено ключові характеристики теоретико-методологічних засад фінансової безпеки підприємства. Розкрито змістову специфіку поняття економічної безпеки галузі, сектора національної економіки. На цій основі сформовано теоретико-методичні засади дослідження економічної та фінансової безпеки на різних рівнях управління розвитком економіки та встановлено, що фінансова безпека сектора малого підприємства є характеристикою: (1) стану захищеності його суб’єктів від внутрішніх та зовнішніх фінансово-економічних викликів і загроз, їх фінансової забезпеченості, фінансово-економічної ефективності, міцності й збалансованості фінансового стану, стійкості і платоспроможності, наявності тенденцій до капіталізації на мікрорівні та фінансової системи сектора на загал, (2) міри реалізації фінансово-економічних інтересів стейкхолдерів цього сектора, (3) здатності держави забезпечити гарантії фінансової безпеки й стабільності суб’єктів сектора, особливо на регіональному рівні. Визначено внутрішню структуру фінансової безпеки сектора малого підприємництва регіону.
Keywords: регіональна економіка; фінансова політика; сектор малого підприємництва; фінансова безпека; політика забезпечення