ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НЕФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - МОКРИНСЬКА, З.; БОРОВИК, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Поширення інформації, щодо принципів сталого розвитку впроваджених у діяльності підприємств та результатів оформлених у нефінансової звітності  відбувається за звичай через веб-сторінки підприємств. Проте, це не єдина площадка для розповсюдження такої інформації. Тому у даній статті надано характеристику основних міжнародних платформ, які можуть бути  використані підприємствами. Проаналізовано динаміку кількості нефінансових звітів в окремих країнах Європи та в Україні. Визначено тенденції та динаміку оприлюднення завірених нефінансових звітів у світі та в Україні. У статті узагальнено інформацію, щодо основних конкурсів та премій кейсів зі сталого розвитку та кращих нефінансових звітів. Зокрема наведено результати вибору кращих звітів зі сталого розвитку Премії CR Reporting Awards 2021 року. У статті наведено етапи проведення даної премії, критерії відбору нефінансових звітів та основні номінації. Проаналізовано вплив COVID-19 на нефінансову звітність провідних вітчизняних підприємств. Встановлено, що практичні соціальні кейси пов’язані із пандемію доцільно виділити у нефінансовій звітності підприємств за такими напрямами: відповідь на COVID-19, підтримка під час пандемії, відновлення та стійкість. Охарактеризовано інформацію про результати впливу COVID-19 на показники відображені у нефінансовій звітності. У нашій статті визначено зміщення акцентів у нефінансовій звітності підприємств, які через вплив пандемії більш зосереджені на соціальних темах, таких як добробут співробітників, добробут суспільства, гігієна та безпека праці, а також інтеграція та рівність. Необхідність надання достовірної інформації представленої у нефінансовій звітності в умовах пандемії, об’єктивно аргументована потребою, пов’язаною із збільшенням попиту на соціальну інформацію. Під час різних непередбачених та кризових ситуацій інформаційні інтереси зацікавлених сторін змінюються. Тому, для забезпечення сталого розвитку підприємству необхідно надавати актуальну соціальну відображену у нефінансовій звітності інформацію що дозволить зберегти довіру ключових зацікавлених сторін.
Keywords: нефінансова звітність; звітність зі сталого розвитку; сталий розвиток; пандемія; аудит